Milyen WordPress optimalizálási lehetőségek vannak? I. rész

Weboldal optimalizálás 1. rész

A WordPress optimalizálása számos módon lehetséges annak érdekében, hogy weboldalad gyorsabb legyen, jobb felhasználói élményt nyújtson, és magasabb pozícióban szerepeljen a keresőmotorok találataiban.

Az alábbiakban felsorolok néhány WordPress optimalizálási lehetőséget:

1. Gyors tárhelyszolgáltató kiválasztása

Válassz megbízható és gyors tárhelyszolgáltatót!

Olyat válassz, ahol többféle lehetőség közül is választhatsz, mert egy személyes, bemutatkozó weboldal vagy egy webáruházat is futtató weboldal számára teljesen más konstrukciókra és más felépítésű szerverre lesz szükség.

Jó választás lehet egy olyan tárhelyszolgáltató amely SSD meghajtókat használ, és képes kezelni a weboldalad forgalmát. A lassú szerverek a weboldal sebességét negatívan befolyásolhatják.

2. Rendszeres frissítések

Hetente, vagy kéthetente szánj időt arra, hogy biztonsági mentés készítése után frissíted a honlapodat! Mindig tartsd frissen a WordPress verziót, a témát és a bővítményeket, mivel a frissítések gyakran tartalmazzák a biztonsági javításokat és a teljesítményoptimalizációkat.

Miért olyan fontos ez? Mert a nem frissített oldalak hatalmas biztonsági kockázatot jelentenek:

 • Feltörhetik a weboldaladat,
 • teljesen felülírhatják annak tartalmát,
 • a honlapon található bizalmas ügyféladatokat vagy megrendelés adatokat pl: webáruház esetén illetéktelen kezekbe kerülhetnek.

Ha kiszerveznéd a tárhelyed karbantartását, a biztonsági mentések és frissítések kezelését a honlapodon, írj az info@cserhajni.hu címre, vagy töltsd ki az űrlapot ITT: https://cserhajni.hu/kapcsolat/


3. Gyorsítótár használata

Telepíts egy gyorsítótárazó bővítményt az oldaladra, például a WP Rocket, WP Super Cache vagy a W3 Total Cache, amelyek segítenek:

 • a weboldalad oldalainak előrebetöltésében, így gyorsabb betöltést érhetsz el,
 • minifikáció és összevonás: a bővítmény lehetővé teszi a CSS és JavaScript fájlok minifikálását (kisebb méretűvé tételét) és összevonását (egy fájlba tömörítését), amely csökkenti a HTTP kérések számát és felgyorsítja az oldalbetöltést.

4. Képek

Mivel a WordPress egy darab képfeltöltés során minimum 3 méretben generál képeket, tehát 1 képfeltöltés = 4 kép (alapképméret + thumbnail + medium + large képméretek) = 4db kép méretei összesen, ennyivel nő az igénybevett tárhelyterület, ezért képeidet optimalizáld a lehető legkisebb méretre anélkül, hogy elveszítenéd a minőségüket.
Egy példa, hogy jobban megértsd:

 • nagyon nem mindegy, hogy egy 4kb vagy egy 4MB-os (azaz 4MB = 10x4kb és ez csak 1 kép) képet töltesz fel a honlapra.
  4kb esetén a 4 kép legalább 8-10kb-ot fog kitenni,
  4MB esetén ugyanez a 4 kép legalább 8-10MB-ot fog elfoglalni a tárhelyen.

Használj kép tömörítő eszközöket vagy bővítményeket.
Hasznos weboldalak a képek optimalizálásához, tömörítéséhez:

Weboldal optimalizálás 1. rész

5. Lazy Loading

Engedélyezd a képek „lusta betöltését”, amely azt jelenti, hogy csak akkor töltődnek be, amikor a felhasználó a képhez görget.

Képek és tartalmak dinamikus betöltése: Amikor a weboldal betöltődik, a „lustán betöltendő” képek vagy tartalmak nem kerülnek azonnal letöltésre. Ehelyett csak a képek mini változata (thumbnail) vagy egy üres téglalap jelenik meg. Amint a látogató görget lefelé az oldalon, és a képek a képernyőre kerülnek, a lustán betöltendő tartalmak dinamikusan letöltődnek és megjelennek.

Az alapvető működési elv az, hogy csak akkor kerüljenek letöltésre és jelenjenek meg a tartalmak, amikor valóban szükség van rájuk. Ez jelentősen csökkentheti az oldalbetöltési időt és a sávszélesség-igényt, különösen olyan weboldalaknál, ahol sok nagy méretű kép vagy médiaelem található.

6. Minifikáció és összevonás

A minifikáció során a CSS és JavaScript fájlokat összevonja a bővítmény ezáltal csökkenti a HTTP kérések számát.

A funkció lényege a fájlok méretének csökkentése a felesleges karakterek és információk eltávolításával, miközben a fájlok funkcionalitása és működése változatlan marad.

Mi történik a minifikáció során?

 • Eltávolítja a bővítmény az extra szóközöket és tabulátorokat a fájlok közül.
 • Törli az üres sorokat vagy sorvége karaktereket.
 • A fejlesztők gyakran adnak hozzá megjegyzéseket a kódhoz, hogy dokumentálják vagy megmagyarázzák az adott programkód működését. Ezek a megjegyzések a minifikáció során eltávolításra kerülnek, mivel nem szükségesek a futó kódban.
 • A programkódban használatos változók, függvények és osztályok neveinek rövidítése egy vagy két karakterre (például „variableName” változhat „a” vagy „b” névre).
 • Az ismétlődő kódrészletek egyszerűsítése vagy rövidítése, például hosszú kifejezések rövid változónevekre cserélése.

7. AMP (Accelerated Mobile Pages) használata

Engedélyezd az AMP-t (gyorsított mobil oldalak funkciót) a mobilbarát oldalak létrehozásához, ezáltal gyorsabban betöltődnek mobil eszközökön.

Az AMP lényege és célja

 1. Gyors oldalbetöltés: Az AMP oldalakat olyan módon tervezték, hogy a tartalmuk villámgyorsan betöltsön a mobil eszközökön. Ehhez az AMP kód minimális és optimalizált, és lehetővé teszi, hogy a böngészők könnyedén és gyorsan megjelenítsék a tartalmat.
 2. Felhasználói élmény javítása: A gyors oldalbetöltés révén az AMP oldalak felhasználói élményt javítanak, mivel a látogatók számára az információk azonnal hozzáférhetők lesznek.
 3. Mobilbarát tartalom: Az AMP oldalakat kifejezetten mobil eszközökre optimalizálják, így a tartalom könnyen olvasható és navigálható a kisebb képernyőkön is.
 4. Kisebb adatforgalom: Az AMP oldalak kevesebb adatforgalmat generálnak, mivel minimalizálják a felesleges elemeket és letöltéseket.
 5. Keresési rangsor javítása: A Google és más keresőmotorok előnyben részesítik az AMP oldalakat a mobil keresési eredményekben, ami a weboldalak látogatottságának növekedését eredményezheti.

A gyorsított mobil oldalakat HTML, CSS és JavaScript segítségével jön létre, és egy speciális AMP HTML szabványt alkalmaznak, amely szigorú szabályokat tartalmaz a teljesítmény és a gyorsított betöltés érdekében.

Ez a funkció egy nyílt forráskódú projekt, amelyet a Google és más tech cégek indítottak el, azért hogy a weboldalak gyorsabban betöltődjenek a mobil eszközökön, ezáltal kisebb adatforgalmat generálnak és jobb felhasználói élményt nyújtanak.

8. Tartalomszállítási hálózat (CDN) használata

Nagy forgalmú honlapod van, vagy sokat képet tartalmazó oldalról van szó? Használj CDN szolgáltatást, amely lehetővé teszi a weboldal tartalmának elosztását világszerte szerverekre, így gyorsabb betöltést biztosít a felhasználók számára.

Ha többet szeretnél tudni a CDN-ről, ezt a cikket olvasd el.

A cikk második részét itt találod: Milyen WordPress optimalizálási lehetőségek vannak II. rész


Honlapot szeretnél, ami nemcsak szép, de a személyes igényeidet is teljes mértékben lefedi?

A meglévő honlapod karbantartására keresel segítő szakembert?

Online tanácsadásra lenne szükséged, mert elakadtál valahol menetközben?

Keress meg bátran email-ben vagy a kapcsolati űrlapon keresztül.

Email: info@cserhajni.hu

Posted on: 2023-09-22, by :