Mi a CDN (Content Delivery Network)?

CDN - Content Delivery System - tartalomszolgáltató hálózat

A tartalomszolgáltató hálózat – CDN (Content Delivery Network), egy olyan internetes technológia, amely a weboldalak és az online tartalmak gyorsabb és hatékonyabb szállítását szolgálja. Gyorsítótárazott statikus tartalmak kiszolgálásával, a világ különböző pontjain elhelyezett szervereken keresztül.

A CDN lényege, hogy a tartalmakat terjeszti el az interneten elhelyezett szerverek hálózatán keresztül, így lehetővé teszi, hogy a felhasználó földrajzi helye közelében található szerverekről kapja meg gyorsabban a tartalomhoz való hozzáférést.

Egyszerűen fogalmazva: minél közelebb van a CDN-kiszolgáló a felhasználó helyéhez, annál gyorsabban jut hozzá a tartalomhoz.

Működésének lényege:

 1. Tartalmak terjesztése: A CDN szolgáltatók világszerte szervereket helyeznek el, amelyek fizikailag közelebb vannak a végfelhasználókhoz. Ezek a szerverek tárolják a weboldalak statikus tartalmát, például képeket, videókat, CSS-fájlokat és JavaScript-fájlokat.
 2. Kérések átirányítása: Amikor egy felhasználó felkeres egy weboldalt vagy tartalmat, a CDN az adott tartalomhoz vezető kérést az interneten lévő legközelebbi szerverhez irányítja át. Tehát például egy európai felhasználó egy amerikai weboldal tartalmához a CDN egy európai szerverre irányítja a kérést.
 3. Gyorsítótárazás: A CDN szerverek gyorsítótárazzák a gyakran kért tartalmakat. Ez azt jelenti, hogy ha egy tartalom már el lett helyezve a közelben lévő CDN szerveren, a felhasználó azonnal hozzáférhet hozzá, anélkül hogy az eredeti webhelyre kellene kérni.
CDN - Content Delivery System - tartalomszolgáltató hálózat

A CDN technológia előnyei:

 • Gyorsabb betöltési idők: A CDN lehetővé teszi a weboldalak tartalmának gyorsabb elérést a felhasználók számára, mivel a tartalmat közelebbi szerverekről szolgálja ki.
 • Nagyobb rendelkezésre állás: A CDN segíthet csökkenteni a szerverterhelést és megakadályozni a weboldalak leterhelését, ami növeli a rendelkezésre állást és csökkenti a leállások kockázatát.
 • Kisebb sávszélesség-igény: A CDN csökkentheti az internetkapcsolatok sávszélességigényét, mivel a tartalmak helyben, közel a felhasználóhoz találhatók.
 • Globális elérhetőség: A CDN globális hálózatot használ, így a tartalomhoz a világ különböző részeiről is könnyen hozzáférhetnek a felhasználók.
 • Biztonság: A CDN szolgáltatók gyakran tartalmaznak biztonsági intézkedéseket, például DDoS-támadások elleni védelmet, ami segíthet a weboldalak védelmében.

Nagyforgalmú weboldal esetén az összes felhasználói kérés párhuzamosan lassítja a weboldalt. A csúcsforgalom idején akár a szerver összeomlását is okozhatja, ami ideiglenesen elérhetetlenné teszi a weboldalt.

A CDN technológia ezért különösen hasznos olyan weboldalak esetében, amelyek nagy forgalmat generálnak, vagy olyan helyeken, ahol a távoli szerverek miatt hosszú válaszidőkkel lehet számolni.

Segít javítani a weboldalak sebességét és teljesítményét, javítja a felhasználói élményt, és csökkenti a weboldalak terhelését a szervereken.

CDN szolgáltatók:

 1. Cloudflare
 2. bunny.net
 3. KeyCDN
 4. Fastly
 5. Amazon CloudFront

Honlapot szeretnél, ami nemcsak szép, de a személyes igényeidet is teljes mértékben lefedi?

A meglévő honlapod karbantartására keresel segítő szakembert?

Online tanácsadásra lenne szükséged, mert elakadtál valahol menetközben?

Keress meg bátran email-ben vagy a kapcsolati űrlapon keresztül.

Email: info@cserhajni.hu

Posted on: 2023-09-15, by :