Milyen WordPress optimalizálási lehetőségek vannak? II. rész

Weboldal optimalizálási lehetőségek 2. rész

Ebben a cikkben: „Milyen WordPress optimalizálási lehetőségek vannak? I. rész” már elkezdtem felsorolni a WordPress optimalizálási lehetőségeket. Ezt is olvasd át!

Mégegyszer a legfontosabb mondanivalója a cikknek: a weboldal optimalizálása azért fontos, hogy weboldalad gyorsabb legyen, jobb felhasználói élményt nyújtson, és magasabb pozícióban szerepeljen a keresőmotorok találataiban.

Ezekután folytatom az optimalizálási lehetőségek sorát!

9. Adatbázis

Tisztítsd meg rendszeresen az adatbázist a felesleges adatok és táblák eltávolításával. Használj olyan bővítményeket, mint a WP-Optimize.

Az adatbázis rendszeres karbantartása és tisztítása során minimalizáljuk az adatbázis méretét és optimalizáljuk annak teljesítményét, ez a funkció számos előnnyel bír:

 1. Gyorsabb oldalbetöltés: Egy optimalizált adatbázis segít csökkenteni az adatbázis méretét, ami gyorsabb adatlekérdezéseket és oldalbetöltést eredményez ezáltal javíthatja az oldalak sebességét.
 2. Kisebb tárhely-igény: Az optimalizált adatbázis kevesebb tárhelyet foglal a szerveren, ami költségmegtakarítást jelenthet, különösen ha korlátozott tárhely áll rendelkezésre pl.: 500MB vagy 1GB méretű tárhely esetén ez igazán hasznos lehet.
 3. Jobb teljesítmény: A WordPress oldalak jobb teljesítményt nyújthatnak, ha az adatbázis optimális állapotban van. Az adatbázis tisztítása segít elkerülni az adatbázisból eredő hibákat és lassulásokat.
  Több esetben találkoztam már azzal a jelenséggel, hogy egy WordPress oldal telepítése során valahol hiba került a gépezetbe és bizonyos bővítmények állandó jelleggel „teleszórták” az adatbázist felesleges adatokkal, ezáltal nemcsak a tárhelyméret csökkent rohamosan, de folyamatosan romlott a tárhely teljesítménye is, ezáltal pedig lényegesen lassabb lett a weboldal betöltődése is, a felhasználói élmény pedig csökkent.
 4. Biztonság: Az optimalizált adatbázis csökkentheti a biztonsági kockázatot, mivel a felesleges vagy elavult adatok eltávolítása segíthet megelőzni a támadásokat vagy a biztonsági réseket.

Az adatbázis optimalizálása a WordPress-ben általában a következő lépéseket foglalja magában:

 • Adatbázis táblák ellenőrzése: Ellenőrizni kell az adatbázisban található táblákat esetleges sérülések vagy hibák szempontjából. Lásd, amit a 3. Jobb teljesítmény pontban írtam a rossz működésről.
 • Felesleges adatok eltávolítása: Törölni kell a felesleges vagy elavult adatokat, például az inaktív vagy törlött bejegyzéseket és oldalakat.
 • Adatbázis optimalizálása: Az adatbázis táblák optimalizálása a szükséges indexek létrehozásával és a táblák kompakt formátumban tartásával. A kompakt formátum azt jelenti, hogy az adatbázisban található táblák olyan módon vannak tárolva, hogy minimális helyet foglalnak el és hatékonyan kezelhetők, nem tartalmaznak felesleges vagy nem használt adatokat, és az adatok tárolása a lehető legkisebb helyen történik.

A WordPress egyes bővítményeket és beépített eszközöket is kínál az adatbázis optimalizálásához. Az optimalizált adatbázis karbantartása rendszeres feladat, amelyet a weboldal tulajdonosainak vagy adminisztrátorainak meg kell tenniük, hogy a WordPress oldalak hatékonyan működjenek és a lehető leggyorsabban betöltsenek.

10. Gzip tömörítés

A Gzip tömörítés egy olyan technológia, amelyet honlapok és a szerverek használnak a webes tartalom, például HTML, CSS, JavaScript, és más fájlok tömörítésére és átvitelére a kliens (a böngésző) és a szerver közötti interakció során. A Gzip tömörítés lényege az, hogy a tartalmat tömörített formában küldi át a szerver a böngészőnek, amely aztán visszafejti és megjeleníti azt a felhasználónak.

Előnyei:

 1. Kisebb adatforgalom: csökkenti a weboldalak által generált adatforgalmat, mivel a tömörített fájlok kisebbek, és kevesebb sávszélességet igényelnek az internetkapcsolatokhoz. Ez különösen fontos lassú internetkapcsolatok esetén vagy mobil eszközökön.
 2. Gyorsabb oldalbetöltés: a kisebb adatméret miatt a weboldalak gyorsabban töltődnek be a böngészőben. Ez javítja a felhasználói élményt és csökkenti a látogatók általi oldal elhagyás esélyét.
 3. Hatékonyebb sávszélesség használat: segít a szerverek hatékonyabb sávszélesség-használatában, mert kevesebb adatot kell küldeniük a klienseknek. Ez javítja a weboldal sebességét, ami különösen hasznos nagy forgalmú weboldalak esetén.
 4. Google rangsorolási előnyök: a Google és más keresőmotorok előnyben részesítik a gyorsabb betöltődésű honlapokat a keresési eredményekben. A Gzip tömörítés alkalmazásával segíthetsz a honlapodnak jobb helyezést elérni a keresési rangsorban.

Összegezve: engedélyezd a Gzip tömörítést a weboldalad szerverén, hogy csökkentsd az adatok méretét, és gyorsabb oldalbetöltődést érhetsz el.

11. Link struktúra

Használj érthető, beszédes, rövid és releváns permalink struktúrát az URL-eken, ami segíthet a SEO-ban és a felhasználói élményben is. A link formátumát a Beállítások -> Közvetlen hivatkozások menüpontban állíthatod be.

Linkek formátuma, linkek beállítása

12. Videók és egyéb média elemek

Ha rendszeresen használsz videókat vagy médiafájlokat a honlapodon, akkor fontold meg, hogy azokat külső szolgáltatások segítségével pl: Vimeo vagy YouTube ágyazod be őket, hogy ne terheld a saját szerveredet és ne „pazarold” a saját tárhelyed kapacitását.

A Vimeo és a YouTube is kifejezetten a médiatartalom tárolására és fenntartására lett kitalálva.
Hátránya, hogy a szolgáltatásért fizetned kell, cserébe sokkal jobban védett helyen tárolhatod a videós anyagaidat, mintha a saját tárhelyeden tárolnád azokat.

Mind a Vimeon, mint a youtube-on lehetőséged van jelszóval védett tartalom megosztására, tehát ezeket a tartalmakat csak azok a felhasználóid érhetik el, akiknek hozzáférést biztosítasz pl: egy előfizetéses rendszer keretein belül.

13. Fontok / betűtípusok

Csökkentsd a weboldalon használt betűtípusok és ikonok számát.

Maximum 2 betűtípus családot, de inkább 1 családot és annak verzióit (font-weight: 300, 400, 500, 700 stb.) használd a honlapodon.

Használj ikonfontokat, például Font Awesome-t, aminek a free verziója is rengeteg ikont tartalmaz.

Elementor keretrendszer használata esetén a Font Awesome ikoncsalád be van építve a bővítménybe.

A Font Awesome használható a sablonban úgy is, hogy külső linkként hivatkozol rá és úgy is, hogy a Font Awesome ikonszettjét lemented és eltárolhatod a honlapod sablonjában.

Mindkét megközelítésnek vannak előnyei és hátrányai:

 1. Ikonok a weboldal sablonjában tárolva: Ha az ikonokat a weboldal sablonjában tárolják, azok közvetlenül elérhetők a weboldal kódjában. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség külső hívásokra vagy letöltésekre a Font Awesome szerverről vagy CDN-jéről.
  A sablonban tárolt ikonokat azonnal betöltheti a weboldal, ami gyorsabb betöltést eredményezhet. Az előnyök közé tartozik az ikonok személyre szabása, az adatvédelem (mivel nem hagyja el a weboldalt a kérés), és a teljes irányítás a sablon felett.
  A hátrányok közé tartozik az ikonok frissítésének és karbantartásának nehézsége, mivel a sablon frissítéseket igényelhet, ha új ikonokat vagy verziókat szeretnél használni.
 2. Külső helyről (Font Awesome CDN) betöltött ikonok: Ha a Font Awesome ikonokat a Font Awesome CDN-ről töltjük be, akkor azokat külső forrásból kéri a weboldal.
  Előnye, hogy a Font Awesome ikonok gyorsabban frissülhetnek, és az összes weboldalon, amely ezt a CDN-t használja, azonnal érhetők el az új ikonok és frissítések.
  Hátrányok közé tartozik a külső hívásokból eredő késleltetés és sávszélesség-igény, ami lassabb oldalbetöltést eredményezhet, különösen lassú internetkapcsolatok esetén vagy olyan területeken, ahol a CDN késleltetése nagy, vagy ha több külső hívás is szerepel a sablonban.

A választás mindig az adott weboldal céljaitól és igényeitől függ. A gyorsabb oldalbetöltés és a teljes irányítás érdekében a sablonban tárolt ikonok lehetnek előnyösek, míg az ikonok gyors frissítése és karbantartása érdekében a Font Awesome CDN használata javasolt.
Érdemes A/B teszttel eldönteni, hogy a konkrét weboldal esetén melyik megoldás a hatékonyabb.

14. Bővítmények

Kerüld az elavult (már nem frissítik, fejlesztik) vagy inaktív bővítményeket a honlapodon.

Használj a lehetőségeid szerint minél kevesebb bővítményt az oldalon. Több bővítmény = nagyobb biztonsági kockázat.

Tartsd rendben a bővítményeidet, folyamatosan, lehetőség szerint hetente, kéthetente frissítsd őket a WordPress verziókkal és a sablonokkal egyetememben.

Távolítsd el a felesleges bővítményeket, tehát azokat, amelyeket már nem használsz, vagy amiből több is uganazt a célt szolgálja.

Ha letöltesz egy bővítményt, bekapcsolod majd kipróbálod, és nem hozza az általad elvárt funkciókat, akkor töröld, ne tárold feleslegesen a tárhelyeden. Feleslegesen foglalja a helyet és biztonsági kockázatot is jelent.

15. HTTP/2 használata

A HTTP/2 egy, a HTTP/1.1 protokollt felváltó újabb technológia. Olyan fejlesztésekkel és újításokkal rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a gyorsabb és hatékonyabb weboldalbetöltést, különösen hatékony mobl.

Győződj meg róla, hogy a szervered támogatja a HTTP/2-t, ha igen, kapcsold be. A HTTP/2 használatához szerver és kliens (azaz böngészőoldalon) is megfelelő támogatásra van szükség.

Előnyei:

 1. Multiplexing (többszörös adatátvitel): lehetővé teszi több kérés és válasz párhuzamosítását egyetlen TCP kapcsolaton belül. Ez azt jelenti, hogy több erőforrás (pl. képek, stíluslapok vagyis CSS, JavaScript fájlok) tölthető be egyszerre egy weboldalon, miközben az előző verziók (HTTP/1.0 és HTTP/1.1) sorosan kezelték ezeket a kéréseket. A multiplexing jelentős sebességnövekedést eredményezhet.
 2. Header compression (fejléc tömörítés): Az HTTP/2 lehetővé teszi a fejlécek tömörítését, ami csökkenti az adatátviteli sávszélességet és az oldalbetöltési időt. Az előző HTTP verziókban a fejlécek ismétlődő információkat tartalmazhatnak.
 3. Server push (szerveres előtöltés): lehetővé teszi a szerver számára, hogy előzetesen elküldjön olyan tartalmakat a böngészőnek, amelyekre a böngészőnek valószínűleg szüksége lesz a későbbi oldalbetöltéskor. Ez javíthatja az oldalbetöltési sebességet, mivel a böngészőnek nem kell újabb kéréseket küldenie a szervernek.
 4. Priorizálás: beállíthatóak kérési prioritások, ez azt jelenti, hogy segítenek a böngészőnek eldönteni, hogy mely erőforrásokat kell először letölteni és megjeleníteni. Ez optimalizálja a felhasználói élményt, különösen korlátozott sávszélesség esetén.

Ebben és a sorozat első részében felsorolt optimalizálási lehetőségek segítenek Neked abban, hogy a WordPress weboldalad hatékonyabban és gyorsabban működjön, ezáltal jobb felhasználói élményt nyújtson a látogatóid számára. Mindig tartsd szem előtt, hogy az optimalizáció olyan, mint a keresőoptimalizálás, azaz egy folyamatos folyamat, és rendszeres karbantartást, odafigyelést igényel.

Weboldal optimalizálási lehetőségek 2. rész

Honlapot szeretnél, ami nemcsak szép, de a személyes igényeidet is teljes mértékben lefedi?

A meglévő honlapod karbantartására keresel segítő szakembert?

Online tanácsadásra lenne szükséged, mert elakadtál valahol menetközben?

Keress meg bátran email-ben vagy a kapcsolati űrlapon keresztül.

Email: info@cserhajni.hu

Posted on: 2023-09-28, by :