Hogyan adj hozzá a WordPress bejegyzésekhez és oldalakhoz táblázatot a blokkszerkesztő segítségével? (HTML ismeret nélkül)

Táblázat formázási beállításai

Szeretnél táblázatokat hozzáadni a WordPress bejegyzésekhez és oldalakhoz? A táblázatok nagyszerű lehetőséget kínálnak az adatok érthető formátumban történő megjelenítésére.

Régebben minden esetben HTML-kódot kellett használni, ha egy táblázatot szerettünk volna megjeleníteni egy WordPress-bejegyzésben vagy -oldalon.

Ebben a cikkben a WordPress blokkszerkesztőjében található táblázat funkció használatát mutatom be.

Táblázatok létrehozása a WordPress blokkszerkesztővel

A WordPress blokkszerkesztője nagyon megkönnyíti a táblázatok beszúrását egy cikkbe vagy oldalba.

Első lépésként hozz létre egy új cikket, vagy oldalt, vagy nyiss meg szerkesztésre egy korábbi tartalmat, ahova szeretnéd beszúrni a táblázatot. Miután beléptél a blokkszerkesztőbe, kattints a (+) szimbólumra egy új blokk hozzáadásához, majd válaszd a „Táblázat” lehetőséget.

Megtalálod a „Formázás” részben, vagy beírhatod a „Táblázat” kifejezést a „Blokk keresése” sávba.

Táblázat beszúrása

Ezután a rendszer felkér, hogy add meg, hány oszlopot és sort szeretnél a táblázathoz. Mindkét szám alapértelmezés szerint 2.

Ne aggódj, ha még nem tudod pontosan a sorok vagy oszlopok számát, mert később bármikor hozzáadhatsz/eltávolíthatsz a táblázat oszlopaiból és soraiból.

Alapértelmezett táblázat értékek

Létrehoztam egy 4 sorból és 4 oszlopból álló táblázatot.

4 sorból és 4 oszlopból álló táblázat

Feltöltöm a cellák tartalmát. A cellák mérete automatikusan átméreteződnek attól függően, hogy mennyi tartalom van bennük. Ha azt szeretnéd, hogy a cellák fix szélességűek legyenek, akkor ezt a beállítást a jobb oldalon állíthatod be.

Táblázatban szereplő cellák feltöltése tartalommal
Tartalommal feltöltött cellák és a táblázat megjelenítési beállításai

Ha új sort vagy oszlopot szeretnél felvenni, egyszerűen kattints egy cellára a táblázat azon pontján, ahová fel szeretnéd venni. Ezután kattints a „Táblázat szerkesztése” gombra.

Itt adunk hozzá egy új sort a táblázatunk bal oldalán:

Táblázat sorainak bővítése
Táblázat sorainak vagy oszlopainak csökkentése vagy növelése

Ugyanígy törölhetsz sorokat és oszlopokat is. Csak kattints egy cellára az eltávolítani kívánt sorban vagy oszlopban, és válaszd a „Sor törlése” vagy az „Oszlop törlése” lehetőséget a „Táblázat szerkesztése” menüből.

A rendszer alapértelmezett beállításai szerint a táblázat oszlopaiban a szöveg balra van igazítva. Ezt úgy tudod módosítani, hogy rákattintasz egy oszlopra, majd rákattintasz az „A szöveg elrendezésének módosítása” gombra és kiválasztod a rendezés irányát (balra, jobbra, középre):

Cellák tartalmának igazítása
2. oszlopban található cella értékek középre rendezése

Amennyiben az adott oldalon vagy cikkben található teljes táblázat igazítását szeretnéd módosítani (tehát nemcsak 1-1 oszlopot), az „Elrendezés módosítása” gombra kattintva tudod megtenni, majd ismét válassz ki egy rendezési lehetőséget a listából.

A táblázat teljes tartalmának középre rendezése

Egyes beállításokkal a táblázat a tartalom terület normál határain túl is megjelenhet. Némelyik táblázat furcsán nézhet ki a weboldaladon, ezért minden esetben ellenőrizd le és a közzététel előtt tekintsd meg a bejegyzés vagy oldal előnézetét, hogy rendben jelenik-e meg a táblázat.

A blokkszerkesztőbe beépített táblázati lehetőségek nagy rugalmasságot biztosítanak a táblázatok megjelenítésére.

Segítségével könnyen érthető formátumban jelenítheted meg táblázatos adataidat az olvasóknak. A blokkszerkesztőben található táblázat azonban nem rendelkezik bizonyos speciális funkciókkal, például keresési szűréssel, egyéni rendezéssel stb.

A blokkszerkesztőben létrehozott táblázat azt sem teszi lehetővé, hogy ugyanazt a táblázatot egyszerűen használhasd a weboldaladon egyszerre több területen. Például az oldalsáv widgetekben vagy több cikkben / oldalon egyszerre.

Ilyen speciális táblázatok létrehozásához egy WordPress táblazatkezelő bővítményt kell használni, aminek bemutatását itt találod meg.

Jó munkát kívánok!

Posted on: 2022-04-20, by :