CSS szerkesztése / felülírása WordPress bővítménnyel

Lehethogy előfordult már Veled, hogy valami kisebb vagy nagyobb design elemen változtatni szerettél volna a WordPress oldalad sablonjában, de nem akartál szólni ezért egy webes szakinak, mert gondoltad megoldod magad.

Az utóbbi időben készülő WordPress sablonokba a legtöbb esetben a fejlesztők beleraknak egy úgynevezett „módosítható” CSS dobozt. Ez arra szolgál, hogy a dobozban CSS-kódokat megadva, úgynevezett inline CSS szerkesztéssel (magyarán felülírod a sablonodhoz tartozó style.css vagy egyéb css fájl egy adott elemét, az általad kívántra) módosítsd a sablont. Lehet ez pl.: egy blokk betűszíne, háttérszín, gomb mérete, nagysága, betűtípusa, betűmérete stb.

Vannak azonban sablonok, ahol nincs ilyen „módosítható” doboz. Ebben az esetben is több lehetőséged van:

  1. A Megjelenés –> Szerkesztő menüpontban kikeresed a style.css fájlt (alapértelmezetten is ezt a fájlt tölti be) és módosítod. Ezt a módszert azonban azért nem ajánlom, mert egy sablonfrissítés után az itt történt változás felülíródik és a frissítés után, újra a sablon kiinduló állapotánál jársz. Valamint nem is annyira biztonságos ez a fajta módszer.
  2. Feltelepíted a Jetpack nevű bővítményt, ez is tartalmaz „módosítható” CSS dobozt. –> Hátránya: regisztrálnod kell hozzá egy wordpress.com-os email címet. De ettől függetlenül nagyon profi kis bővítmény.
  3. Feltelepíted a Simple Custom CSS bővítményt: https://wordpress.org/plugins/simple-custom-css/

A Simple Custom CSS bővítmény feltelepítése után megtalálod őt a Megjelenés menüpont alatt, Custom CSS névre hallgat.

Első körben egy üres dobozt fogsz látni:

simple-custom-css

Belekattintasz egérrel, és írhatod a CSS kódokat. Az Update Custom CSS gombbal pedig elmented a változásokat.

A változásokat a weboldaladon F5 (frissítés) után fogod látni.

Előnye: a sablon frissítése után is megmaradnak a „dobozban” található módosítások.

Posted on: 2015-10-14, by :