A weboldal főbb elemei II. rész – A lábléc és az oldalsáv

A weboldalak főbb elemei: Lábléc és oldalsáv

Mi a lábléc?

A lábléc egy weboldal lába vagy alja. Az a hely, ahol olyan fontos információkat találhatsz meg, mint pl: a weboldal logója, a weboldal tulajdonosának címe vagy elérhetőségi adatai.
Ahogy egy korábbi cikkben olvashattad, ami a fejlécről szólt, ugyanúgy a láblécben is szerepelni szokott a weboldal menüje, vagy a weblap tulajdonosa által megjelölt főbb tartalmak linkkel ellátott nevei pl.: webshopnál – szálllítási feltételek.

Mit tartalmaz még?

Gyakran jelenik meg a láblécben a weboldal készítőjének neve vagy weboldalának linkje.
Általában a láblécben kerül megjelenítésre a weboldalhoz tartozó adatvédelmi szabályzat, vagy az általános szerződési feltételek (ÁSZF), impresszum oldalak linkje is.

Amennyiben a weboldalhoz tartozik valamilyen közösségi weboldal pl.: facebook, instagram, pinterest, linkedin, youtube, hogy a leggyakrabban használtakat említsem, akkor az ezen oldalakhoz tartozó linkesített ikonok is itt jelennek meg. Az ikonokra kattintva egy másik weboldalra, az adott weboldalhoz tartozó profil oldalra jutunk.

Sok esetben jelenik meg a láblécban a weboldal hírlevelére feliratkoztató űrlap, vagy egy keresőmező is.

Hogyan szerkeszthető a tartalma?

A lábléc szerkesztésére többféle lehetőség áll rendelkezésedre:

  • beépülő modulokkal pl.: Elementor, Divi
  • a blokk elemeken belül a hozzá tartozó oldalszerkesztővel (site editor).
  • Megjelenés –> Testreszabás menüpontban, külön a láblécnek létrehozott tartalmi egységben.

Mi az oldalsáv?

Az oldalsáv, amikor a weboldal bal és / vagy jobb oldalán található, a fő tartalmi résztől elválasztott rész. Itt általában olyan tartalmak szoktak szerepelni, amik kapcsolódnak a weboldal fő tartalmához.
Például, ha egy weboldal arról szól, hogy milyen finomak a sütemények, az oldalsávban lehet egy kis hirdetés egy süteményboltról vagy egy link egy sütemény receptre, vagy egy egész receptarchívum (pl.: év és azon belül havi bontásban) az összes korábban, ezen a weboldalon megírt tartalomra / cikkre, amiben sütemény receptek szerepelnek.

Az oldalsáv megjelenése weboldalanként változó, van hogy a főoldalon is megjelenik, sok esetben azonban csak az egyes aloldalakon jelenik meg, hogy a fő tartalmi részről ne vegye el a hangsúlyt.

Mit tartalmazhat még?

Az oldalsávban megjelenhet a weboldal tulajdonosának rövid bemutatkozása egy profilképpel és közösségi média ikonokkal.

Hírlevél feliratkoztató űrlap.

Különleges, vagy szezonális ajánlatokra mutató bannereket (reklám), képeket.

Különféle az oldalról kifelé, azaz más weboldalakra mutató (szponzorált) linkesített tartalmak.

Mit tartalmazhat az oldalsáv webáruházak esetén?

Webáruházak esetén gyakran az oldalsávban jelenik meg egy részletes keresési, szűrési feltétel (pl.: súly, ár, méret, színvilág, márka szerinti szűrési lehetőségek), hogy az egyes termékek között könnyebb legyen eligazodni és gyorsabban megtalálja az érdeklődő a keresett terméket.

Szintén webáruházak esetén gyakran az oldalsávban helyezik el a termékekhez tartozó fő és alkategóriákat, és a kategóriákban található termék darabszám is megjelenhet. Ez nagyon hasznos tud lenni, ha az egyes kategóriák nevei beszédesek, hozzá nem értők számára is könnyen érthetőek, így az érdeklődő könnyen megtalálja, amit keres, és gyorsabban eljut a termék kosárba tételéig, majd megvásárlásáig.

Hogyan szerkeszhető a tartalma?

Az oldalsáv szerkesztésére többféle lehetőség áll rendelkezésedre:

  • a témától (azaz sablontól) függően könnyedén testreszabható a WordPress Widgetek között a Megjelenés –> Widgetek menü alatt,
  • beépülő modulokkal pl.: Elementor, Divi
  • a blokk elemeken belül a hozzá tartozó oldalszerkesztővel (site editor).

Egy weboldal létrehozásakor fontos szempont, hogy ne csak esztétikus legyen, hanem hatékonyan kommunikálja a saját üzenetét és segítsen a látogatóknak megtalálni, amit keresnek azon a weboldalon.

Jó munkát! 🙂


Honlapot szeretnél, ami nemcsak szép, de a személyes igényeidet is teljes mértékben lefedi?

A meglévő honlapod karbantartására keresel segítő szakembert?

Online tanácsadásra lenne szükséged, mert elakadtál valahol menetközben?

Keress meg bátran email-ben vagy a kapcsolati űrlapon keresztül.

Email: info@cserhajni.hu

Posted on: 2023-08-25, by :