A weboldalak főbb elemei I. rész – A fejléc

A weboldalak főbb elemei: fejléc

Egy több részből álló cikksorozat első részét olvasod.
A weboldalak főbb elemei között először a FEJLÉC-et szeretném bemutatni Neked.

Mi a fejléc?

A fejléc a weboldalak egyik legfontosabb eleme, és többnyire a weboldal felső részén található. Ezzel találkozik először a látogató, ha a honlapodra érkezik. Érdemes figyelemfelkeltőnek és könnyen átláthatónak lennie.
Győződj meg arról, hogy a weboldalad fejléce mindent tartalmaz, amit a látogatónak azonnal látnia kell.

Milyen részekből áll?

A fejléc legfontosabb eleme: a LOGÓ.
A logónak láthatónak kell lennie minden oldalon és minden főbb szakaszban, például a navigációs menüben, a láblécben és akár az oldalsávban is.
A logó elhelyezése változhat. A legtöbb weboldal a grafikát a fejléc közepén vagy a bal sarokban helyezi el. Ez a fajta elhelyezés kiemeli, és megragadja az olvasók figyelmét. 
Logó elkészítésében már többféle weboldal kínál ingyenes megoldást pl.:

  • https://smashinglogo.com/hu/
  • https://looka.com/logo-maker/
  • https://logo.com/
  • https://www.freelogodesign.org/

A webhely neve, amennyiben a logóban nem jelenik meg, érdemes külön feltüntetni az oldalon, mert létfontosságú márkaelemnek számít a honlapodon. Ha még nincs logó, akkor a webhely nevét mindenképpen fel kell tüntetni.

A szlogen: a szlogen segítségével a látogatók gyorsan felismerhetik, miről szól a honlap. Frappáns, jól megjegyezhető szlogennel azonnal emlékezni fognak Rád és a honlapodra.

Kapcsolatfelvételi adatok: akár szolgáltatást értékesítesz, akár termékeket árulsz érdemes kapcsolatfelvételi adatokat is feltüntetni pl: a telefonszámodat, és az email címedet.
Hol? Pl.: a fejléc navigáció felett (leánykori nevén menü felett), és / vagy a láblécben, oldalsávban.
Telefonszám elhelyezése az oldalon növeli a bizalmat a látogatóid felé, tudják, hogy „bármikor” elérhetnek, ha szükség van Rád.

Közösségi média: Amennyiben jelen vagy Te vagy a honlapod a közösségi médiában, akkor ikonok segítségével hivatkozhatsz a profiljaidra. Ezek az apró kis ikonok a fejlécben, amelyek linkesítve vannak és a megfelelő helyre irányítanak át, arra ösztönzik a látogatókat, hogy kövessék a tevékenységeidet a különböző platformokon, így naprakészek maradhatnak a frissülő tartalmaid iránt pl: új blogbejegyzés, új termék bemutatása, új podcast vagy a vállalkozás által szervezett eseményekkel kapcsolatos hírekről. 

Navigációs menü: a menü a fejlécben létfontosságú, ki ne hagyd onnan. 🙂 Megjelenési formáját és elhelyezkedését tekintve lehet nagyon változatos, rövidebb vagy „bő lére” szabott fajtájú.
A navigációs menüben található hivatkozásoknak könnyen olvashatónak kell lenniük (SEO barát URL-ek), és az egyes hivatkozásokhoz tartozó szövegeknek pontosan meg kell mondaniuk a látogatóknak, hogy mire számíthatnak, ha rákattintanak.

Mit tartalmazhat még?

A fejlécben szereplő elemek listája a webhely céljától függ. 
Egy webáruház esetén lehetnek pl.: kosár ikonok, termékkereső sávok és fiókoldalakra mutató hivatkozások pl.: belépés / regisztráció / profil. 
Egy általános weboldal vagy blog tartalmazhat bejegyzéskategóriák listáját, közösségi média hivatkozásokat, e-mailes regisztrációs űrlapot, vagy keresősávot.

Hogyan szerkeszthető?

A fejléc szerkesztésére többféle lehetőség áll rendelkezésedre:

  • a témától (azaz sablontól) függően könnyedén testreszabható a WordPress adminisztrációs panelen a Megjelenés –> Menük alatt,
  • beépülő modulokkal pl.: Elementor,
  • a blokk elemeken belül a hozzá tartozó oldalszerkesztővel (site editor).

Jó munkát! 🙂


Honlapot szeretnél, ami nemcsak szép, de a személyes igényeidet is teljes mértékben lefedi?

A meglévő honlapod karbantartására keresel segítő szakembert?

Online tanácsadásra lenne szükséged, mert elakadtál valahol menetközben?

Keress meg bátran email-ben vagy a kapcsolati űrlapon keresztül.

Email: info@cserhajni.hu

Posted on: 2023-08-17, by :