Mit jelent és hogyan épül fel: a PORTFÓLIÓ jellegű weboldal?

portfólió weboldal

A portfólió vagy bemutatozó oldal egy kiváló módja annak, hogy bemutatkozz az online világban, hogy jelen legyél.
A portfólió honlap általában egy egyszerűbb, 5-7 menüpontból álló, vagy csak egy „egylapos” oldal 5-10 blokkal, ahol bemutatod magadat vagy cégedet, tevékenységedet, képességeidet, munkáidat vagy szolgáltatásaidat a világnak. Legyen szó munkakeresésről, szabadúszó tevékenységről vagy csak az online jelenléted kialakításáról, egy jól összeállított portfólió oldal sokat segít, hogy Rád találjanak az online térben is.

Mitől lesz hatékony és lenyűgöző egy portfólió oldal?

Lássuk a portfólió oldalak főbb elemeit, néhány mondatban kidolgozva.

1. Profil – bemutatkozás és kapcsolatfelvétel

Az első benyomás mindig fontos! Egy rövid bemutatkozó profil szekció ideális a portfólió oldalad elejére. Ebben az részben írd le magad röviden, említsd meg, ki vagy, mit csinálsz, és milyen céllal hoztad létre az oldalt. Tegyél elérhetőségeket is, hogy könnyen fel lehessen venni veled a kapcsolatot.

2. Portfólió -> munkák

A portfólió oldal fő célja, hogy bemutassa tevékenységedet (szolgáltatásaidat) vagy munkáidat. Készíts egy részt, ahol válogatott projektjeidet mutatod be. Tevékenységed függvényében akár minden projektnek külön oldalt vagy szekciót szánhatsz, ahol bemutatod a projekt leírását, a feladatot, a megoldást és a végeredményt. Képek, videók vagy a kész projektre mutató linkek segítségével látványosabb eredményt érhetsz el.

3. Szolgáltatások / termék (pl.: könyv):

Ha szabadúszó vagy, itt részletesen felsorolhatod, milyen szolgáltatásokat kínálsz, és milyen készségekkel, szakmai előélettel / tanulmányokkal rendelkezel a témában. Ez segít potenciális ügyfeleidnek megtudni, miben tudsz nekik segíteni.

4. Személyes rész: a blog

Egy blog ideális lehet, ha rendszeresen megosztasz tartalmakat vagy gondolatokat a szakmádról, tevékenységedről, amit végzel. Ez a rész mutatja meg a szakmai tudásodat és elkötelezettségedet. Rendszeresen frissítsd ezt a szekciót érdekes és releváns cikkekkel vagy posztokkal.
A blogbejegyzéseket utána megoszthatod a különféle közösségi médiafelületeken, ahol jelen vagy, így még több forgalmat irányítasz a weboldaladra, a közösségi felületek pedig segítenek, hogy még nagyobb közönséghez jusson el az általad írt tartalom.

5. Szakmai bemutatkozás / önéletrajz

Amennyiben munkahely keresés a célod a portfólió oldallal, akkor készíts egy szakmai bemutatkozást vagy önéletrajzot is, ahol részletesen bemutatod korábbi munkahelyeidet, tanulmányaidat és készségeidet.
A szakmai tanulmányok, tevékenységek és gyakorlatok felsorolása hasznos lehet továbbá bizonyos tevékenységek űzése vagy szolgáltatások értékesítése során, hogy az érdeklődőt hitelesen alátámasztva meg tudd győzni arról, hogy valóban értesz ahhoz, amit csinálsz, nemcsak „gyorstalpalón” végezted el a szakmát.

6. Ajánlások és visszajelzések

Ha van rá lehetőséged, kérj néhány soros ajánlásokat és visszajelzéseket a korábbi ügyfeleidtől, hogy miért volt jó Veled dolgozni, vagy miért választották az általad kínált szolgáltatást / terméket és mennyire voltak azzal elégedettek.

Ezek a hitelesítő elemek erősítik a professzionalitásodat és hozzájárulnak az oldalad hitelességéhez.

7. Kapcsolatfelvétel -> űrlap

A kapcsolati űrlap fontos része az oldalnak, ne felejtsd el!
Ahhoz, hogy látogatóid könnyen kapcsolatba lépjenek veled, érdeklődjenek vagy kérdéseket tehessenek fel, a kapcsolati űrlap megléte szükséges. Továbbá lehetőséget nyújt az interakcióra és az üzleti lehetőségek kialakítására.

8. Média megjelenések

Szerepeltél médiában, vagy írtak rólad cikket? Szuper, mutasd be ezeket is az oldalon! Ez szintén a hitelességedet növeli és mutatja, hogy a szakma is elismeri a munkádat.

9. Gyakran Ismételt Kérdések (GY.I.K. vagy FAQ):

Gyűjtsd össze a korábbi ügyfeleid vagy workshop résztvevőid által feltett vagy a folyamat (pl: workshop) közben felmerülő kérdéseket. Szinte mindig van olyan információ, amit gyakran megkérdeznek tőled, érdemes ezeknek létrehozni egy GY.I.K szekciót, hogy a látogatók könnyen megtalálják a válaszokat és emiatt ne írjanak Neked feleslegesen.

10. Adatvédelem és Általános Szerződési Feltételek (Privacy Policy és Terms of Service)

Ezek a menüpontok fontosak az adatvédelmi és jogi szempontból, GDPR megjelenés miatt is és szükségesek lehetnek az oldalad jogi megfelelőségéhez. Mindig legyen ott az oldalon!

Összegzés

Ezek a főbb elemek, amelyekből egy hatékony portfólió oldal áll össze. Ne feledd, hogy az oldaladnak egyedinek és személyesnek kell lennie, hogy tükrözze a te egyediségedet és szakmai stílusodat.

Az oldalad tartalmától és céljaitól függően további menüpontokat is hozzáadhatsz a fentiekhez. Fontos, hogy az oldalad könnyen navigálható legyen, és a látogatók könnyen megtalálják azokat az információkat, amikre szükségük van.

Rendszeresen frissítsd az oldalt új munkákkal, vagy bejegyzésekkel a blogban és információkkal, hogy mindig naprakész és releváns legyen.


A honlapépítő segítségével Te is készíthetsz ilyen PORTFÓLIÓ OLDALT:
https://elkeszitemahonlapom.hu/


A PORTFÓLIÓ oldal DEMO-ját itt találod:
https://free.elkeszitemahonlapom.hu/


Honlapot szeretnél, ami nemcsak szép, de a személyes igényeidet is teljes mértékben lefedi?

A meglévő honlapod karbantartására keresel segítő szakembert?

Online tanácsadásra lenne szükséged, mert elakadtál valahol menetközben?

Keress meg bátran email-ben vagy a kapcsolati űrlapon keresztül.

Email: info@cserhajni.hu

Posted on: 2023-09-01, by :