Mi a WordPress, milyen funkciókat lát el?

A WordPress jó lehet nekem is? Mi a WordPress, és milyen funkciókat lát el?

Honlapot szeretnél, és a megfelelő felületet keresed hozzá? Az a gondolat motoszkál benned, hogy „A WordPress vajon jó lehet nekem is?”.
Lássuk mit tud és milyen funkciókat lát el.

Mi a WordPress?

A WordPress egy tartalomkezelő rendszer (rövidítve így találkozhatsz vele: CMS – content management system).

A tartalomkezelő rendszer egy olyan szoftver vagy rendszer, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy könnyen kezeljék és frissítsék egy weboldal vagy alkalmazás tartalmát, anélkül hogy mélyebb programozói ismeretekre lenne szükségük. A CMS-ek alapvetően azért jöttek létre, hogy egyszerűbbé tegyék a webes tartalom létrehozását, szerkesztését és kezelését.

Egy tartalomkezelő rendszer a következő alapvető funkciókat biztosítja egy honlapon, vagy alkalmazásban:

 • Tartalomkezelés: Lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy könnyedén hozzáadjanak, szerkeszthessenek és törölhessenek tartalmi elemeket, például cikkeket, képeket, videókat vagy oldalakat.
  Használtál már valamilyen szövegszerkesztő programot, pl.: Microsoft Word? Ha igen, akkor a WordPress kezelőfelülete sem fog nehézségeket okozni.
  A WordPress kezelőfelülete folyamatosan változik, egyre több funkciót építenek be, hogy minél könnyebben lehessen a különféle tartalmakat szerkeszteni (pl.: cikkek formázása, táblázatok készítése, képek feltöltése, majd galériába rendezése, tartalmak különféle szélességű hasábokba rendezése stb.) mindenféle kódolási előismeret nélkül is.
 • Felhasználói jogosultságok: A WordPress és más CMS-k lehetővé teszik, hogy különböző felhasználók különböző szintű hozzáférést kapjanak az oldalhoz. Például, ha szeretnéd kiadni a honlapod tartalomírását (pl.: cikkek írása), egyéb szövegezésének megírását egy alkalmazottadnak, vagy egy marketing webszövegírónak, akkor elég egy megfelelő jogosultságú, pontosabban megfelelő szerepkörrel rendelkező (pl.: közreműködő, szerző vagy szerkesztő) felhasználói fiókot létrehoznod neki a honlap adminisztrációs felületén, és nem tud sem belenyúlni sem módosítani a honlap fontosabb részein: pl., sablonmódosítás, bővítmények telepítése, vagy törlése –> ezeket ugyanis csak az adminisztrátor jogosultsággal rendelkező felhasználók érik el az oldalon. A cikk „élesítése” is külön szerepkörhöz köthető.
  Új felhasználót létrehozni az adminisztrációs felületen a Felhasználók –> Új hozzáadása menüpontban tudsz. Itt tudod kiválasztani a megfelelő szerepkört is.
 • Sablonok és dizájn: A legtöbb CMS, tehát a WordPress is úgynevezett sablonokat (themes) vagy témákat kínál (ezek külső szemmel nézve a honlap ruhája, valamint a sablon hátterében meghúzódnak különféle funkciók, amiket a sablon ellát például: webáruház szűrők, keresés, slider stb.), amelyek segítenek testre szabni az oldal megjelenését és stílusát. Lehetőség van egyedi sablonok és dizájnok létrehozására is legyen szó egy kész, azaz előre elkészített „dobozos” sablonról, vagy az egyedi igényeket maximálisan lefedő egyedi fejlesztésű sablonról. Az egyedi fejlesztésű sablonok előnye, a dobozossal szemben, hogy valóban csak azt tartalmazza, amire a vállalkozásodnak, vagy Neked szükséged van. Nincs „telepakolva” felesleges bővítményekkel, és csilivili szerkesztői felületekkel (pl.: divi, elementor), amik ugyan megkönnyítik a kevésbé hozzáértők munkáját, de sok esetben a weboldal betöltődését lényegesen.
 • Bővítmények vagy modulok: A CMS-ek gyakran támogatják a bővítményeket vagy beépülő modulokat, amelyekkel további funkciókat lehet hozzáadni az oldalhoz. Például űrlapok, webáruházak (külön a webáruházakhoz is több tucat, csak webáruházhoz hasznos bővítmény található a WordPress bővítmény listájában) vagy hírlevélküldő rendszerek integrálhatók. A bővítmények között vannak ingyenes és fizetős bővítmények is.
 • Keresőoptimalizálás: Sok CMS keresőoptimalizálási eszközöket kínál, amelyek segítenek javítani az oldal rangsorolását a keresőmotorokban. A leggyakrabban használt WordPress bővítmény erre a célra: Yoast SEO és All in One SEO
 • Adatbáziskezelés: A tartalom egy adatbázisban tárolódik (azaz dinamikus a honlap felépítése, a honlapon szerepelő tartalom módosítható, törölhető, korábbi adatbázis tartalom visszatölthető biztonsági mentésből stb.), amelyet a CMS kezel. Ez lehetővé teszi a tartalom könnyű keresését és szervezését.
  Az adatbázisban az egyes táblák tartalmazzák a honlapodon található különféle tartalmak összeköttetéseit. Minden program telepítés esetén pl: WordPress, vagy bővítmények esetén új és új adatbázis táblák jönnek létre a háttérben, hogy előkészítsék a tárhelyen lévő fizikai fájlokhoz szükséges kapcsolatokat, relációkat.
  Lássunk erre egy példát: feltöltesz a honlapodra egy cikket. A cikk szöveges tartalma, pl.: a betűk, szavak, mondatok, az adatbázis bizonyos tábláiban tárolódnak, a cikkhez feltöltött képek hivatkozásai tehát pl.: a cikk URL-je (linkje) szintén az adatbázisban tárolódik, és a fizikai, mondjuk JPG vagy PNG kiterjesztésű kép pl: kiskutya.jpg a tárhelyed egyik almappájában helyezkedik el. Ahhoz, hogy ez a kettő információ (betűk a honlapon + fizikailag elhelyezett fájl a tárhelyen) összekötésre kerüljön ismét egy újabb adatbázis táblában történik meg. És itt még mindig nincs vége. Ahhoz, hogy ezek láthatóak is legyenek a honlapon, az összekötés mellé még szükséges az is, hogy valami megjelenítse, lekezelje ezt az összekötést. Ezt végzik az egyes sablonok, vagy bővítmények WordPress esetén PHP, JS vagy CSS fájljaiban megírt programkódok. Ezek a fájlok szintén a tárhelyen vannak elhelyezve.
  Amennyiben egy kevésbé jól sikerült frissítés után valami összekuszálódik a honlapodon és szeretnéd azt egy biztonsági mentésből visszaállítani, a fentiek alapján szükséged lesz külön egy adatbázis mentésre és külön a tárhelyen lévő fájlok biztonsági mentésére is, így lesz teljes a kép.
 • Biztonság: A WordPress portálmotor a legnagyobb fejlesztői és támogatói gárdával rendelkező CMS rendszer. Ez folyamatos fejlesztésekben pl.: napról napra bővülő ingyenes és fizetős sablon és bővítmény gyűjteményben és rendszeres frissítésekben mutatkozik meg egy honlaptulajdonos számára.

A tartalomkezelő rendszereket széles körben használják a weboldalak és webalkalmazások létrehozásához is, mivel lehetővé teszik a tartalomgyártók és webfejlesztők számára, hogy hatékonyan és gyorsan frissítsék és karbantartsák a webes projektjeiket. Népszerű CMS-ek közé tartozik a WordPress, Joomla, Drupal, Magento (az e-kereskedelemhez), és még lehetne folytatni a sort.


Honlapot szeretnél, ami nemcsak szép, de a személyes igényeidet is teljes mértékben lefedi?

A meglévő honlapod karbantartására keresel segítő szakembert?

Online tanácsadásra lenne szükséged, mert elakadtál valahol menetközben?

Keress meg bátran email-ben vagy a kapcsolati űrlapon keresztül.

Email: info@cserhajni.hu

Posted on: 2023-10-13, by :