MailPoet wordpressbe építhető hírlevél küldő bemutatása

A mai bejegyzésben szeretném bemutatni Nektek a MailPoet hírlevél küldő rendszerét.

Nagyon hasznos és okos alkalmazásnak találom és ingyenes is bizonyos korlátok között.

WordPressbe könnyen beépíthető bővítményről beszélek.

A MailPoet főbb előnyei:

 • 2000 hírlevél feliratkozóig ingyenes,
 • Egyedi hírlevelek készítésére alkalmas, melyek az oldalba beépítve találhatóak, és egyszerű drag&drop (húzd és vidd) módszerrel az új hírlevél sablonunk elkészíthető.
 • Választhatunk automatikus és állandó hírlevél között is. Az automatikus hírlevelet tudjuk időzíteni pl.: minden héten pénteken 13:10 perckor menjenek ki. (Tehát van benne autoresponder funkció is.)
 • A beépített hírlevél sablonok kódja olyan szuperül van elkészítve, hogy a legtöbb levelezőrendszer jól kezeli, ilyenek pl.: Gmail, iPhone, Android, Outlook, Yahoo, Hotmail
 • A feliratkozóinkat könnyen tudjuk beimportálni a MailPoet rendszerébe. (pl.: ha előtte másik hírlevél küldőt használtunk, vagy egész egyszerűen egy excel táblában gyűjtöttük őket, akkor is)

No, akkor lássuk működés közben, képekkel.

Belépek a wordpress admin-ba, és bal oldalon a Bővítmények -> Új hozzáadása menüpontra megyek.

Beírom a kereső felületbe, a MailPoet szót, majd a Bővítmények keresése gombra kattintok. mailpoet_talalat

A találati oldalon a legelső lesz a nekünk megfelelő, a MailPoet Newsletters névre hallgató.

A Telepítés most linkre kattintok.

Rákérdez, hogy biztosan telepíteni akarom a bővítményt? Igen-re kattintok.

Majd a Bővítmény bekapcsolás linkre kattintva, bekapcsolom a bővítményt az oldalon. bovitmeny_bekapcs

Ezekután, bal oldalon a wordpress adminban megjelenik a frissen telepített MailPoet bővítményünk, amiben elkezdhetünk dolgozni.

mailpoet_bov

Alapértelmezetten van egy 5 perces bemutató nevű hírlevél kezdemény. Amire ha rákattintunk, akkor ezt látjuk:

5perc_es_bemutato

Itt tudunk választani, hogy Általános vagy Automatikus (autoresponder) hírlevél legyen-e.  Alapértelmezetten az Általános hírlevél lesz aktív.

Az Automatikus hírlevél kezdő felülete így néz ki: automatikus_hirlevesl

Az automatikus küldés… mellett a legördülő listákból ki tudjuk választani, hogy milyen időközönként és milyen esemény létrejöttekor küldje ki a hírlevelet a rendszer.

Esemény például:

 • Amikor van új tartalom
  • Mely időintervallumban:
   • Naponta ekkor: 00:00-23:00-ig
   • Hetente ekkor: hétfő-vasárnap 00:00-23:00-ig
   • Havonta ekkor: 1-28. (valamiért nem 30 és 31 napos hónapot mutat) 00:00-23:00-ig
   • Havonta mindig ekkor: 1., 2., 3., utolsó, napok, órák
   • Azonnal.
 • Amikor valaki feliratkozik a listára – > további lehetőség, ki tudjuk választani, hogy melyik legyen ez a lista, amire éppen feliratkozik -> továbbá ki tudjuk választani, hogy:
  • Azonnal,
  • Órával később.
  • Nappal később.
  • Vagy héttel később küldje ki ezt a hírlevélre feliratkozó felhasználónak.
 • Amikor egy új wordpress felhasználó regisztrált az oldaladon…
  • Kiválasztható: bármely wordpress szerepkörben (tehát legyen az adminisztrátor, feliratkozó, vagy egyéb más)
  • Illetve felsorolja külön-külön a szerepköröket, hogy csak ebben az esetben küldje ki
  • Továbbá ugyanúgy ki lehet választani az időt is, hogy mikor küldje ki ezt, tehát:
   • Azonnal,
   • Órával később.
   • Nappal később.
   • Vagy héttel később küldje ki

Mindkét lehetőségnél a tartalom alatt látszik, hogy ez az első lépés, és ott a következő lépésre a link (tehát, ezzel lehet tovább haladni a sablonépítésben).

Én most az Általános hírlevél lehetőséget választom ki és a listáknál az Első listám előtti jelölőnégyzetet pipálom be:

alt_hirlevel

A következő lépés-re kattintok, ahol ezt látom:

hirlevel_sablon

1. lépés: hey, kattints a szövegre. Ha rákattintasz a szövegre, megjelenik egy mini szerkesztői felület, ahol a beírandó tartalmat formázni tudod.

elso_lepes

Ahol én most azt a szöveget írtam be, hogy „Ide jön a bejegyzés címe”, ott a szöveget a már meglévő blog bejegyzéseimből is kiválaszthatom, ekkor a jobb oldalon található WordPress bejegyzés beillesztése gombra kattintok és áthúzom ide bal oldalra az Ide jön a bejegyzés címe szöveg helyére. Ekkor felugrik egy ablak, ahol tudok választani a már meglévő bejegyzéseim közül, hogy mit szeretnék majd elküldeni a hírlevélben. bejegyzesek_listaja A számomra megfelelő bejegyzés előtt a kis jelölőnégyzetet bepipálom és a felugró ablak jobb alsó sarkában lévő „A kiválasztott beillesztése” gombra kattintok.

beszippantott_tartalom Szépen behúzza nekem az oldalra a kiválasztott blog bejegyzésemet.

2. lépés – játék ezzel a képpel.

Itt be lehet szúrni például a jobb oldalon található „dobozból” a Tartalom fül melletti Képek fülből egy képet, ami még megjelenjen a hírlevélben.

Tehát kiválasztom a Képek fület, ott Kép hozzáadása gombra kattintok.

Lehetőségem van képet feltölteni, ha már vannak Hírlevél képeim, akkor abból választani, vagy a bejegyzéseimhez tartozó képekből választani.

Én most egy már meglévő képet választok ki.

Ebben az esetben a postás galamb mellett megjelenik az általam kiválasztott kép is.

kep

Ahhoz, hogy ez meg is jelenjen a bal oldalon, tehát a hírlevél sablonban, ahhoz a kiválasztott képet egérrel át kell húzni a megfelelő helyre (tehát a bal oldalra).

Én most ráhúztam a galambos kép helyére.

kep-rahuzva

A többi szöveget itt ugyanúgy lehet módosítani, mint az első lépésnél, tehát rákattintok a szövegre, megjelenik a szerkesztői fejléc és már tudom is módosítani. (Törölni, szerkeszteni.)

Jobb oldalon a Tartalom fül alatt szerepel egy Social bookmarks nevezetű elem (gomb is).

Ha ezt áthúzom a bal oldalra, akkor egy 2-3mp-es várakozási idő után felugrik a Social bookmarks beállítási lehetősége, ahol ki tudom választani, hogy milyen közösségi ikonok jelenjenek meg (elég sok és változatos ikon minták vannak) a hírlevélben és az egyes közösségi ikonokhoz meg tudom adni a közösségi oldalaim url-jeit.

social_ikonok Majd ha minden be van állítva, akkor a Kész gombra kell kattintani és megjelennek az ikonok a hírlevélben.

Mivel én csak a facebook ikonhoz tartozó url-t töltöttem ki, így nekem csak a facebook ikonja jelenik meg a hírlevélben.

facebook_ikon

A 4. lépésben a lábrész tartalmát lehet módosítani, amit a MailPoet -> Beállítások menüpont alatt lehet megtenni. (Érdemes ezt új ablakban megnyitni, ha mégsem ott tesszük meg, akkor még mielőtt a Beállításokra megyünk, a 4. lépés alatt kattintsuk a Változások mentése gombra.)

A Beállítások oldal alján vannak a lábrészhez tartozó elemek. leiratkozas A leiratkozó oldalnak alapértelmezetten a MailPoet bővítmény generált oldalát választja ki, de ha az oldalon létrehozunk egy új menüpontot, ahol beállítunk egy saját, egyedi leiratkozó oldalt, akkor azt is ki lehet itt választani a legördülő listából.

Az Előnézet gombra kattintva meg tudjuk nézni, hogy is néz ki ez az oldal és a Szerkesztés gombra kattintva tudunk módosítani a leiratkozó oldal tartalmán. Tudunk további szöveget, képet stb. beszúrni.

Ha ezzel megvagyunk a Beállítások mentése gombra kell kattintani.

Térjünk vissza a hírlevél sablonunkhoz. A 4. lépés után, tudunk egy előnézeti képet küldeni magunknak, csak az email cím mezőt kell kitölteni és az Előnézet küldése gombra kell kattintani.

Ha megfelel és tetszik a sablon, akkor a Változások mentése gombra kell kattintani, hogy az eddigi módosítások elmentésre kerüljenek.

Majd ugorjunk a Következő lépésre, a gomb megnyomásával.

Elérkeztünk az utolsó lépéshez a sablonnal:

utolso_lepes

A Küldő és válasz email címeket alapértelmezetten kitölti a rendszer.

Az email cím előtti mezőket érdemes olyan névre módosítani (én most xx-et írtam oda), amit szeretnénk, ha a hírlevél küldés esetén a felhasználónak a levelében megjelenne. Pl.: küldő: Winch Eszter

A tárgy sort még itt is át tudjuk írni, tehát a hírlevelünket át tudjuk nevezni, hogy ne 5 perces útmutató, hanem mondjuk „Heti hírlevél cserhajni”-tól legyen a neve.

Ha minden megvan, akkor a Mentés vázlatként és bezárásra kattintva csak elmentjük a hírlevelet, de nem küldjük ki senkinek.

Ha a Küldés gombra kattintunk, akkor viszont az első lépésben kiválasztott listára feliratkozottak számára kiküldjük a hírlevelet.

A sablonról előnézetet itt is tudunk küldeni az email címünkre az Előnézet küldésre gombra kattintva.

Mielőtt azonban elküldjük a hírlevelet, javaslom, hogy térjünk vissza a MailPoet -> Beállítások menüpontra, mert ott még sok aprósággal lehet finomhangolni a hírlevél küldésünket.

Tehát, MailPoet -> Beállítások menüpontnál vagyok újra.

Több fület látunk itt:

 • általános
 • űrlapok
 • regisztráció megerősítése
 • küldés ezzel…
 • haladó
 • bővítmények

Röviden az egyes fülekről:

Általános: email küldéssel kapcsolatos általános beállítások, email cím, értesítés (milyen emal címre), céges adatok, leiratkozási adatok.

Bármin módosítunk, minden oldal alján a Beállítások mentése gombbal tudunk érvényt szerezni ezeknek a változtatásoknak.

Űrlapok: alapértelmezetten van itt egy hírlevél feliratkoztató űrlap. A Szerkesztés linkre kattintva tudunk plusz elemeket betenni a listába pl.: keresztnév, vezetéknév stb.

urlap_feliratkozasi_adatok

Az Űrlapok listája gombra kattintva jutunk vissza az előző oldalra, ahol a többi fül is látszik.

Regisztráció megerősítése: itt például azon a szövegen tudunk módosítani, amit feliratkozáskor, első körben küld a rendszer a felhasználónak. email_szoveg_feliratkozas

Küldés ezzel…: itt a hírlevél küldési metódusok közül tudunk választani, hogy a beépített Php email küldővel menjenek ki a levelek, vagy pl.: GMAIL-el.

Beállítható, hogy hány db email menjen ki a megadott időintervallumban (percenként, 2 percenként, óránként pl: 100 levél). kuldes_ezzel

Haladó: beállíthatjuk az egyes felhasználói szerepköröknek, hogy ki küldhet és készíthet hírlevelet az oldalunkon.

Bővítmények: többféle bővítményt köthetünk össze a MailPoet hírlevél küldővel. Például webáruház tulajdonosok számára hasznos lehet, hogy a Woocommerce-el is össze lehet kötni.

Ezen kívül még sok másik hasznos bővítménnyel is. A bővítmények listáját lehet látni a Bővítmények fülre kattintva.

A MailPoet -> Feliratkozottak almenüpontban megtekinthetjük a hírlevél listáinkat és a feliratkozókat egyaránt.

Itt is több fülből lehet választani:

 • Feliratkozó hozzáadása
 • Lista hozzáadása
 • Listák szerkesztése
 • Importálás
 • Exportálás. listak_es_feliratkozottak

Röviden a fülekről:

Feliratkozó hozzáadása: itt kézzel tudunk hozzáadni egy feliratkozót a listánkhoz (név, email cím, lista kiválasztása után).

Lista hozzáadása: új listát tudunk létrehozni.

Listák szerkesztése: a már meglevő listáinkat tudjuk itt szerkeszteni. Első körben az Első listám nevezetűt.

Importálás: itt van lehetőség arra, hogy más rendszerből beimportálunk felhasználókat, vagy egy pl: excel táblából másolás-beillesztéssel beemeljük az email címeket.

Más rendszerből való importálás esetén a Fájl feltöltése funkciót kell választani. CSV típusú fájlokat lehet csak beimportálni.

feliratkozok_importalasa

A Fájl kiválasztása gombra kattintva a saját gépünkről ki tudjuk keresni a feltöltendő fájlt, majd a Következő lépés gombra kattintva elvégzi a rendszer a fájl és a benne található email címek-nevek listájának beolvasását és meg is jeleníti, amint végzett.

Exportálás: itt azt tudjuk beállítani, hogy a mi rendszerünkbe feliratkozottak listáják kiexportáljuk pl.: egy másik rendszer számára. Tehát egy ilyen, vagy hasonló csv fájlt tudunk készíteni, mint amit az előző lehetőségnél beolvastunk.

Ki kell választani, hogy melyik listát szeretnénk exportálni, milyen formátumban és a lista milyen mező elemeket tartalmazzon (pl.: email, keresztnév stb.).

Ha mindent bejelöltünk, ami kell az Exportálás gombra kattintunk, és a rendszer elkészíti a csv vagy xls fájlt. felhasznalok-exportalasa

Kicsit hosszúra sikeredett, de ez lenne a MailPoet rendszer bemutatása.

Amennyiben több funkciót szeretnénk a MailPoet-hez, akkor a MailPoet -> Prémium menüpontra kattintva tudunk bővebb információkhoz jutni a bővítményt illetően, illetve az árakat illetően.

További okosságokat az alábbi két oldalon is lehet olvasni a bővítményről:

Hivatalos honlap: http://www.mailpoet.com/

WordPress bővítmény honlap: http://wordpress.org/plugins/wysija-newsletters/

A leírás alapján, ha valami nem világos, vagy bármi kérdés van, írj bátran!

Szeretnél azonnal értesülni a friss blogbejegyzésekről email-ben? Iratkozz fel: ITT!

Amennyiben hasznosnak találtad a cikket, kérlek oszd meg ismerőseiddel is, a cikk alján található gombok valamelyikével! Köszönöm!

 

Szép napot és jó tesztelést! 🙂

 

 

 

 

Posted on: 2014-07-29, by :