Hogyan tudsz hozzáférni a weboldalad fájljaihoz FTP-n keresztül?

A meglévő weboldalad vagy leendő weboldalad fájljaihoz hozzáférhetsz CPANEL szolgáltatás nélkül is, méghozzá FTP kapcsolaton keresztül.

Először is tisztázzuk, mit jelent az, hogy FTP? – File transfer protocol – magyarul fájlátviteli protokoll, ami segít Neked abban, hogy egy külső program segítségével (ilyen például a Total Commander, vagy a Filezilla nevű program) hozzáférést biztosítson a weboldalad fájljaihoz. Illetve, ha még nincs weboldalad, csak most fogod telepíteni a hozzá szükséges WordPress (vagy statikus) fájlokat, akkor ezt FTP-n keresztül is megteheted, ha nincs CPANEL szolgáltatás a tárhelyeden.

Első lépésként az FTP kapcsolat kialakításához szükséged lesz az előbb említett Total Commander vagy Filezilla nevű programok valamelyikére.

Telepítsd fel a gépedre a Total Commander – https://www.totalcommander.hu/letoltes vagy a Filezilla-t – https://filezilla-project.org/ (a szerver verziót válaszd! Download Filezilla Server gombot kell megnyomni. )
Mindkét program letöltése ingyenes.

Ha megvan a domainneved (pl.: www.honlapneve.hu és a tárhely, akkor jó esetben a tárhely szolgáltatótól kaptál email-ben az FTP-hez, adatbázishoz, cPanel-hez (sok tárhelyszolgáltató ad cPanel szolgáltatást is a tárhelyhez) eléréseket.

Telepítés után indítsd el a Total Commandert vagy a Filezillát (értelemszerűen, amelyiket feltelepítetted a gépedre) majd töltsd ki az FTP adatokat a csatlakozáshoz.

Total Commander FTP beállítás

Kattints a pirossal kijelölt FTP ikonra.
A felugró ablakban kattints az Új kapcsolat gombra.
Ezután újra felugrik egy ablak, itt kell megadni az FTP elérés adatait. A képen szereplő adatok teszt adatok, Te a saját FTP hozzáférési adataiddal töltsd ki!

Az OK gombra kattintva az adatok elmentődnek, bekerülnek a listába.

Kattints az új FTP kapcsolat nevére, majd jobb oldalon kattints a Kapcsolódás gombra, és (sávszélességtől függően) kis idő múlva már látod a tárhelyed tartalmát.

Filezilla FTP beállítás

Filezilla esetén csináld az alábbiak szerint:
Indítsd el a Filezillát.

A képen láthatóan, a bal felső sarokban található szerverikonra kattints.

A felugró ablak első alkalommal üres lesz.

A New Site gombra kattintva tudod megadni a saját tárhelyedhez tartozó FTP csatlakozási adatokat.

Először bal oldalon fog villogni a kurzor, itt tudod megadni az FTP tárhelyed nevét. Érdemes beszédes nevet megadni neki, főleg, ha később több weboldalad lesz, és más tárhelyeknél lesznek elhelyezve, akkor így könnyen be tudod azonosítani őket.

Ha megadtad az FTP kapcsolat nevét, akkor jobb oldalon töltsd ki az adatokat, a lenti képnek megfelelően.
Természetesen itt is a saját adataidat kell megadni, az ábrán szereplő adatok tesztadatok (nem létezőek).

A Host mezőnél lehethogy nem IP-címet fogsz kapni, hanem egy URL-t (általában a saját domain nevedet pl.: www.valami.hu, tehát itt szerepelhet az is.
A port szám Nálad lehethogy üres lesz. 

A Logon Type-nál válaszd ki a Normal-t, ami azt jelenti, hogy felhasználónévvel és jelszóval lépsz be. Alapértelmezetten itt nem Normal szerepel, hanem az Anonymous. (Ez Neked nem lesz jó, válaszd a Normalt.)

Ha minden megvan, kattints a Connect gombra, és rövid időn belül látni fogod a Filezilla jobb oldali ablakában a tárhelyedet, bal oldalon pedig a számítógéped egy alapértelmezett mappája fog megjelenni. 

Jó munkát kívánok!

 

Posted on: 2019-01-16, by :

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .